Bas van Zetten

Allround mulitmediale vormgever

Review: Sony 55XD7005 TV

Een beknopte samenvatting van hoe mijn ervaring met deze TV is.
Ik heb hem nu ongeveer 2 jaar in huis en het is een waardige tv, zeker voor het bedrag dat ik er toen voor neergelegd heb.

Een collega hoorde mij praten over mijn nieuwe TV kast, dat ik daar van alles in had staan, maar dat ik daar (voor hem “maar”) een 32-inch TV in had staan. Voor mij was dat toen groot genoeg, die TV deed voor dat moment wat ik er van verwachtte en meer hoefde ook niet.
Tot dat die collega mij zij.. en waarom ik hier op in ben gegaan weet ik ook niet precies.. Waarom neem je niet een TV die past bij je kast? , want ik had ondertussen aangegeven dat er tot ongeveer 55 a 58-inch aan scherm in de kast past.
Toen gaf hij aan dat ik eens via outlet sites moest gaan zoeken (want ook bij mij speelde geld wel een rol(letje)), en dat ben ik gaan doen. Ik heb mijn Sony gekocht via de online Outlet van de Mediamarkt.
Daar stond deze tv voor 650 euro te koop, met als side note dat hij gebruiks-sporen kan hebben.
Eenmaal in huis was het enige dat gebruikssporen had de doos waar de TV in zat, de tv zelf mankeerde niks, tot ik of mijn kat er een tijd later een kras op heeft/heb gemaakt per ongeluk?!

Nu zal ik inhoudelijk in gaan op de TV want die TV is zo slecht nog niet in het kort, hij doet wat hij moet doen, en dat verwacht je als koper, hij moet natuurlijk niet enorm tegen gaan werken.

De opstart van de TV is vrij simpel, zoals bij elke nieuwe tv, je doet de stekkers in het stopcontact, doet de TV kabel of de kabel van je decoder in je tv, eventueel nog wat HDMI opties erin en je zet de TV aan.
Dan wordt je stap voor stap door een menu heen geloodst die o.a. de zenders zoekt als dit nodig is, je in laat loggen via je internetverbinding zodat dat ook gelijk geregeld is, en vervolgens kan je TV kijken.

[i]één duidelijke side note hier geplaatst is dat bedraade verbinding ALTIJD het beste is, maar als de mogelijkheid daarvoor niet aanwezig is kan je de tv verbinden via bijv. je router. De TV ondersteunt zowel de 2.4ghz als de 5ghz verbinding.[/i]

Wij hebben zelf Ziggo thuis, dus moesten de Coax kabel in de tv steken.
Enig nadeel wat ik hier bij merkte is dat alle belangrijke aansluitingen meer aan de linkerkant van de TV zitten, en de hoofdaansluiting bij mij aan de rechterkant van de kamer zit, hierdoor zou je het in mijn situatie dus niet met een 1,5 meter kabel redden (die meestal standaard bij geleverd worden bij TV’s of bij je provider), let hier dus mee op dat je evt hiervoor een extra (lange[re]) kabel voor nodig hebt.
Datzelfde kan ook gelden voor je HDMI aansluiting, heb je een TV decoder en die wil je niet in het zicht hebben dan kan het zijn dat je daar ook een langere kabel voor nodig hebt.

[i]Let wel op dat hoe langer je COAX kabel, hoe meer kwaliteits-verlies er is.
Sluit je de kabel direct vanuit je hoofdpunt in de woonkamer of meterkast aan dan zal het probleem minder erg zijn als dat de kabel al tig keer wordt door gelust of meters ver naar boven geleid wordt.[/i]

Eenmaal je COAX kabel in de TV of evt je HDMI decoder dan kun je verder met instellen, want je kan instellen dat je TV altijd start op een bepaalde optie, het is zelfs zo dat als je de TV uit doet en later weer aan dat de TV op de laatste optie start. Dat is bij één aansluiting wel zo fijn, sluit je bijv een spelcomputer en een decoder aan, en je sluit nu af met je decoder, en wil opstarten met je spelcomputer dan zal je dit toch moeten wijzigen als de tv aan gaat.

Er zijn zat opties om je TV kijk ervaring zo prettig mogelijk te maken, zo kan je in de gids een hoop opties wijzigen waardoor je alleen de voor jou belangrijke zenders of info te zien krijgt.

Ook belangrijk om te weten is dat de TV op het Android platform werkt, dat wil zeggen dat je apps kan installeren op je TV, bijvoorbeeld de Ziggo GO app, zo hoef je niet altijd een coax kabel in je tv te steken, hiervoor geld wel dat je een goede internet verbinding moet hebben anders hapert de app teveel.
Ook kun je bijvoorbeeld je Plex account koppelen aan je TV, Youtube filmpjes kijken of Muziek luisteren via je Spotify account.
Verzin het en de meeste dingen, zeker als het TV gerelateerd is, kunnen wel.
Let ook hier weer op dat ook daar grenzen aan zitten, ik noem een voorbeeld als Google MAPS zal wat lastiger worden met installeren, maar hé daar heb je je mobiel, tablet of zelfs laptop of PC voor.

Wat ook belangrijk om te weten is , wat je afstand van de TV is, dit is een 55-inch tv, dat wil zeggen dat de tv een beelddiagonaal van ongeveer 140cm heeft. Dat moet wel in je kast passen, en als je 1 tot 5 meter van je TV af zit kan dit best irriterend worden voor je ogen.
Hiervoor zijn genoeg sites om te kijken hoever je voor een bepaalde grootte van een TV af moet zitten zonder al te veel irritaties te krijgen, Uitzonderingen altijd daar gelaten”

Ik zeg heel eerlijk dat ik deze TV gekocht heb omdat er ook Android TV op zit, ik vind dat een fijne beleving, omdat je meer kan dan alleen TV kijken en ik ook meerdere installaties heb die ik dan mooi op mijn tv kan aansluiten. Ik begrijp uiteraard dat iedereen daar in zijn eigen wensen heeft en dat de één eerder zou gaan voor een simpele tv met “smart” opties dus hooguit eens een app als netflix of videoland openen maar meer ook niet, en de ander wil net als mij de uitgebreide opties van Android TV graag benutten, of het Tizen systeem van Samsung, daarin voor iedereen zijn of haar eigen opties.
Sony heeft (op deze TV in ieder geval) niet zijn eigen platform, wat de Samsung bijvoorbeeld dus wel heeft met Tizen, ook dat kan weer een verschil zijn, heb je al jaren een TV met Tizen en ga je nu over naar deze Sony tv dan kan dat best even wennen zijn, maar ik zeg er wel bij, geef het een kans!

Mijn ervaring van het beeld is dat het “opzich” perfect is, wat ik al eerder voorbij zie komen met dat Full HD beeld korrelig is of slechtere kwaliteit is, daar merk ik niks van, dat kan ook héél veel met bekabeling en aparaten in huis te maken hebben, je verbaast je over hoeveel aparaten en bekabelingen er op elkaar kunnen storen, neem daarom ook goede (misschien iets duurdere) en gecertificeerde kabels, dan weet je in ieder geval zeker dat je het vanuit jouw kant goed doet, en kan een bedrijf als Sony jou ook niet beschuldigen dat de fout bij jou ligt. Wees slim!

Helaas zijn er nog niet veel mogelijkheden om 4K TV te kijken, er zijn wel een paar zenders die 4K uitzenden, maar dan moet je bijvoorbeeld bij Ziggo weer een aparte decoder hebben om dit te kunnen zien, net als bij KPN. Ik vind dit niet praktisch en wat ik al zeg, het beeld is prachtig ik denk dat ik niet zo’n gigantisch groot verschil tussen 4K en Full HD zal zien.

De TV zal mede met zijn HDR opties alle beelden die jij kijkt een heel stuk mooier maken als dit nodig is, bijvoorbeeld kijk jij een oude film dan zal je tv zijn uiterste best doen dit zo mooi mogelijk over te laten komen. Verwacht hierin alleen geen wonderen, kijk je nog via de kabel naar analoge tv (kan bijna niet meer omdat dit grotendeels al is uitgefaceerd) dan zal je tv die hooguit iets mooier maken, maar hij zal er geen Full HD en zeker geen 4K/UHD kwaliteit van maken.

Vergis je overigens ook niet in de termen, dit is een U(ltra) H(igh) D(efenition) TV, één klein stapje voor 4K, het verschil zit m met name in de pixels. UHD is 3840×2160 en 4K is 4096×2160. Gigantisch verschil? Nee niet echt, maar je zou het “kunnen” merken. Overigens is Full HD (1920×1080) waar je ook vaak verschillen in ziet staan, namelijk de 1080i en 1080p, dit kan een wereld van verschil zijn, maar er zit een grotere wereld van verschil tussen de ouderwetse analoge kabel signaal en een 4K signaal, dat merk je gegarandeerd!

Wat geluid betreft is deze TV (voor mijn doen en laten in ieder geval) meer dan perfect, ook heb ik er als extra een Sony surround systeem aan gekoppeld zodat ik niet alleen via de TV (midden) het geluid te horen krijg, maar ook links en rechts voor en links en rechts achter mij.
Het enige nadeel aan het geluid is dat soms (niet altijd) als je de volume harder of zachter zet je het pas later ziet veranderen op het beeld, je hoort dus al verschil, maar je ziet het pas een paar seconde later op je beeld.
Maar hé ga even terug in de tijd waar je nog naar je TV toe moest lopen om hem harder of zachter te zetten, dat duurde langer, ik zou er niet te moeilijk over doen, het werkt en dat is het belangrijkst.

Net had ik het al over de verbinding naar de TV, dat kan zowel bekabeld als draadloos, en bekabeld word altijd wel aangeraden, mocht dit niet kunnen dan is Wi-Fi de optie, maar let hier wel bij op dat die draadloze verbinding soms uit kan vallen, je TV heeft dan even geen internet, ben je op dat moment iets aan het kijken waar je internet bij nodig hebt dan zul je dus een ladend scherm zien, met bekabeld zal je dit probleem niet hebben. Weeg dus voor jezelf af wat voor jou zwaar en minder zwaar weegt in dit besluit.

En ook als je niet een draad door je huis kan of wil leggen zijn er genoeg oplossingen om bij je TV toch bekabeld internet te krijgen, bijvoorbeeld door middel van een Powerline adapter, hierbij heb je 2 stekkers, één gaat er in het stopcontact bij je modem, je verbind de stekker met een Lan/internetkabel naar je modem , en vervolgens steek je de 2e stekker in het stopcontact bij je TV, steekst in de stekker een internetkabel en doet die kabel vervolgens in de TV, en tada.. je hebt bedraad internet. Deze optie kan varieren in kosten maar ligt meestal tussen de 50 en 150 euro, let wel op koop bekende(re) merken, koop je bijv via Wish of Ali dan kun je nooit 100 procent garanderen dat het product wat je krijgt ook (goed) werkt.

De afstandsbediening, ik noem hem in mijn korte review al een uitgebreide bediening, en dat is het ook, alles wat je met één knop nodig zou moeten hebben krijg je ook, Netflix in 1 knop, je TV gids in 1 knop, net als opnames, vooruit en terugspoelen, pauzeren, informatie over het programma dat je kijkt, teletext waar nodig is, volume en zap knoppen, eigenlijk het meest basic zit er op samen met de uitbreidingen van pauzeren, netflix en opnemen.
Tevens kan je de bediening ook volledig via een app overnemen, de Video en TV Sideview app bijvoorbeeld, maar er zijn hier meer mogelijkheden voor (zoek maar eens in één van de vele appstores).
Ik zou de bediening niet snel met een smartphone willen doen, hoewel de genoemde app wel een voordeel hebt, je kan namelijk tegen de app praten, en zoekt dan op wat jij zegt, bijvoorbeeld wil je naar een bepaalde zender, of je zoekt een film, dan kan dat daar iets sneller mee.
Tja alles heeft wel min en plus punten.

Tevens heeft de TV ook een opname optie, deze optie is vrij simpel in gebruik, je moet alleen wel een opslag medium toevoegen en registreren, als je dit voldaan hebt kan je kiezen om een timer op een programma in te zetten, je gaat dan naar je TV-gids klikt op het juiste programma en zet de juiste timer (handig is om bij opname voor een iets ruimere time-range te kiezen dan staat aangegeven meestal tussen 2 a 5 minuten eerder en later).
Je kan ook als je NU iets ziet gelijk op de opname knop drukken, als je dan een opname medium in je TV hebt zitten zal de TV direct beginnen met opnemen, je moet er wel zelf voor kiezen om de opname stop te zetten, dit stopt namelijk niet automatisch. (Tenzij je kiest voor de optie alleen dit programma opnemen)

Een hoop informatie, en ook al is het niet meer de nieuwste TV, voor mij werkt hij prima, en het kan wel je ogen openen voor het kopen van een bepaalde tv, of juist niet.

Ik wens je bij deze veel kijkplezier toe, op welke TV dan ook, zowel Low Budget als High End TV’s kunnen plus en min punten hebben, let wel op, hoe goedkoper hoe meer er is bespaart op bepaalde opties en mogelijkheden! … betaal één keer iets meer en krijg (meestal) ook iets meer.