column · 13 januari 2025

de Sociale Buschauffeur

Er was eens, in een land héél ver hier vandaan, een Sociale Busschauffeur.
Ja u hoort het goed niet een A-Sociale maar een Sociale Buschauffeur!

De vraag is echter soms wel of dit ‘er was eens sprookje’ niet teveel de waarheid gaat worden.
Ik reis 4 dagen per week met het ov, zowel bussen als per trein, en in verschillende plaatsen, te noemen, t Gooi met Huizen, Blaricum, Bussum en Naarden, en ook Hilversum, Baarn en Amersfoort, en last but not least Amsterdams moederskindje ‘Almere’ , ik zeg het laatste niet voor niets, want soms lijkt het er op dat iedereen die Amsterdam maar een beetje zat lijkt te zijn , is verhuisd naar Almere, ook goed te horen aan het accent.

Het is ook belangrijk te weten dat per plaats het ov anders zal zijn. Ik heb jaren in Bodegraven met bus en trein gereisd en over het algemeen was dat wel prettig, althans het bus vervoer, trein merk je weinig van, daar merk je weer meer van je A of Sociale medepassagiers.
Daarnaast ben ik ook het ov van Den Haag gewend, en aan de ene kant kan dat een drama zijn, maar aan de andere kant valt dat soms ook wel weer mee, vaak , ik zeg vaak, wordt er rekening gehouden met de drukte van de grote stad, dus niet eens per half uur een bus tram of trein maar eens per 5 of hooguit 10 minuten, en dan niet door onnozele straatjes waar niemand wil zijn, maar door de grote wijken noemende de Haagse markt, Den Haag HS, CS, Mariahoeve, Laan van NOI, toevallig ook allen stations haltes.

Maar even terug naar die buschauffeur, want daar is het sociale er in vele plaatsen ook wel heel erg af, velen weten niet eens meer hoe ze goedendag moeten zeggen, die zitten in de tijd dat jij als passagier instapt te kijken op hun telefoon, of ze nog belangrijk zijn of zoiets.
En dat terwijl die chauffeurs regelmatig het bandje afdraaien, stoor vooral uw medepassagier niet, nou ja stilzwijgend zal die chauffeur ook niemand kunnen storen.

Nee ze willen heel graag begroet worden op jouw begin en eind halte, en dat vind ik prima en doe ik met veel plezier, maar dan moet t wel wederzijds zijn.

Een goed voorbeeld had ik toevallig afgelopen week.. het is januari en het is koud, die bewuste dag was de eerste dag dat het weer wat ijzelde en daarmee rekening houden dat het glad kan zijn, men gaat dan wat minder snel rijden met bijvoorbeeld de fiets.

Een meisje komt zo snel als ze kon aangelopen of gerend naar de bus die eigenlijk al dicht was en op vertrekken stond, maar de chauffeur is wel zo aardig te stoppen en de deuren te openen, tot daar positief , maar nu komt het, de mee denkendheid van deze chauffeur is op niveau 0, “ja meisje, je had eerder van huis motte vertrekken” , of hij Amsterdams was of plat Goois ik weet het niet maar fijn kwam het er al niet uit.
Het meisje reageert wat sarcastisch en aangedaan “ja meneer dat was ik ook, alleen het was zo glad dat ik dacht slim te zijn niet te snel te gaan, anders ben ik altijd ruim op tijd.”
Je merkte dat de chauffeur van binnen dacht met het idee ‘waarom reageerde ik zo’ er kwam een beetje stille en generende ‘oh, ja, oké dan is het goed’ uit, ik weet zelf nog niet echt wat er goed was, want zo’n 20 seconde geleden was deze man nog totaal niet vrolijk en wilde hij een aankomende passagier de les lezen.
Het Meisje liep de bus in en ik kon duidelijk zien dat ze niet vrolijk was.

Mijn gedachte bij zulke buschauffeurs is meerzijdig, je kan denken ‘dat meisje doet tenminste haar beste’ had dan gevraagd, ben je op tijd vertrokken? Dan heb je misschien hetzelfde effect, maar dan meer in een vragende zin, zorgt voor iets minder irritatie, hij had ook de situatie in kunnen schatten, het is koud, het is glad, dus mensen doen voorzichtig, dus het kan zijn dat iemand iets later aan komt lopen, rennen, fietsen, vallen en weer opstaan.
Daarnaast had het ook iemand kunnen zijn die al zwaar getraumatiseerd was door het rot weer, en dan ook nog zo’n klote opmerking krijgt terwijl jij dacht eindelijk je best van alle kanten te doen, zowel om optijd te zijn als ook niet op je smoel te gaan door de gladheid.
Zo’n iemand kan nu wel heel depressief zijn en zijn of haar hele dag kan nu verkloot zijn door jouw ene niet passende opmerking als buschauffeur.

De buschauffeur, de persoon waarvan eigenlijk enkel verwacht wordt dat hij of zij optijd rijd, optijd aankomt en vertrekt, en dan ook naar de juiste haltes rijd, en eventueel maar dat is een fijne bonus, nog even gedag zegt bij binnenkomst en vertrek uit diens bus.

Van A-sociaal naar Sociaal.. in 1 kleine stap, je niet bemoeien met de reiziger.. er zal altijd wel een reden of excuus tot iets zijn, maar het vertraagd enkel de toen al te laat vertrekkende bus.